17.04. – 23.04.2024.    7 dana / 6 noći

OPIS

PROGRAM  PUTOVANJA 
1. DAN, 17.04.2024.,SARAJEVO – ISTANBUL – PALERMO                                
Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 07:00h. Prijava za let prema Palermu, preko Istanbula na letu TK1022. Polijetanje u 09:10h. Slijetanje u Istanbul u 12:05h te nastavak leta za Palermo u 16:45h na letu TK1375 slijetanje u Palermo u 18:20h. Nakon obavljenih pasoških i carinskih formalnosti, transfer do hotela. Smještaj. Noćenje. Dobro došli na Siciliju - "Sunčano ostrvo" - mjesto sudara kultura kroz hiljade godina koje su obilježili historiju i sudbinu Sicilijanaca, krajolike i kulturu i to ne jednom već nebrojeno puta, a bez kojeg Sicilija ne bi bila to što je danas.
2. DAN, 18.04.2024., PALERMO – LOCCO
Doručak. Nakon doručka, dan počinjemo fakultativnim obilaskom Palerma, prestonice Sicilije. Palermo, peti po veličini grad u Italiji sa preko milion stanovnika, danas veliko upravno, kulturno i obrazovno središte ostrva. Građevine koje su obilježje ovog prelijepog grada su Gradska katedrala, građena od 12. vijeka, zatim manastir San Giovanni degli Eremiti, Crkva Svetog Katalda, Normanska palača i mnoge druge koje ćemo imati prilike da vidimo za vrijeme našeg obilaska. Kao što smo već rekli, grad je u sebi sačuvao uticaje mnogih kultura, koje se najviše osjete u starom dijelu grada koji je sam po sebi velika turistička znamenitost. Interesantno je da je jedna od većih znamenitosti Palerma i njegovo raznoliko stanovništvo. Šetajući Palermom, srešćete ljude iz različitih kultura koji svi zajedno prave atmosferu na gradskim ulicama puštajući muziku, plešući i nudeći Vam da sa njima popijete čašu domaćeg vina ili Castello piva. Iz ovog razloga, turisti se u ovom gradu osećaju kao kod svoje kuće i stapaju se sa lokalnim stanovništvom. Pored građevina koje smo već naveli, obići ćemo i Novu kapiju, palatu Normana, katedralu, Trg Quattro Canti, Trg Sramote, pozorište Politeama i Massima. Imaćete, naravno, i dovoljno slobodnog vremena za obilazak, šetnju, ručak u nekom od restorana tradicionalne kuhinje, kao i šoping koji ovdje nikako ne smijete propustiti. Povratak u hotel. Noćenje.
3. DAN, 19.04.2024., PALERMO – MONREALE – PALERMO
Doručak.Nakon doručka fakultativni odlazak u obilazak Monreale-a, naselja koje se izdiže iznad Palerma i posjeta poznatoj monrealskoj Katedrali. Monreale je gradić i opština u provinciji Palermo. Sagrađen je na obroncima Monte Caputa, odakle se pruža pogled na čuvenu plodnu dolinu Zlatna školjka (La Conca d’ oro) koja je poznata po uzgoju narandži, maslina i badema koji se izvoze u velikim količinama. Monreale je najpoznatiji po katedrali koja je ukrašena mozaicima i ilustracijama na zidovima koje ukazuju na tri stila – normansko-francuski, vizantijski i arapski. Sagrađena je 1182. godine, kada je prva sicilijanska kraljevina doživljavala svoj procvat u ekonomskom, hrišćanskom i demokratskom smislu. Predstavlja najljepši primjer normanske arhitekture i najveći je spomenik na Siciliji. Nakon obilaska, povratak u Palermo. Slobodno veče. Noćenje.
4. DAN, 20.04.2024., PALERMO – ENNA – GIARDINI NAXOS
Doručak. Nakon doručka, odjava iz hotela te polazak prema Giardini Naxos uz usputni obilazak gradića Enna, Najviši grad ove talijanske provincije, smješten je na 948 m nadmorske visine, Enna se naziva "pupak na Siciliji", zbog svog središnjeg položaja u regiji. Drevni sicilijanski grad, bio je podvrgnut dominaciji Kartagana, Rimljana, Bizantinaca i Normana, a voljeli su ga i kraljevi Frederik II Švapski i Frederik II Aragonski. U najvišem dijelu grada, s kojeg se možete diviti predivnoj panorami, nalazi se Castello di Lombardia, koji se smatra jednim od najzanimljivijih srednjovjekovnih dvoraca na Siciliji, koje se nalazi u centralnom dijelu Sicilije. Nakon obilaska nastavak vožnje prema Giardini Naxos, dolazak u popodnevnim satima. Smještaj u hotel. Noćenje.
5. DAN, 21.04.2024., GIARDINI NAXOS – SIRACUSA – CATANIA – GIARDINI NAXOS
Doručak. Nakon doručka, odlazak u fakultativni obilazak Sirakuse sa posjetom arheološkim iskopinama u Sirakusi. Sirakuza je historijski i mitološki centar iz kojeg je sve krenulo i u koji se vraća, grad Arhimeda, Pindara i Eshila, smješten na obali Jonskog mora i udaljen oko 130 kilometara od Katanije, otkrili su ga Korinćani 734. godine p.n.e. i nazvali Ortegia. Nakon obilaska, slobodno vrijeme za ručak u individualnoj organizaciji. U dogovoru sa grupom odlazak do Catanie i obilazak grada. Catania je drugi po veličini grad na ostrvu Sicilija, središte istoimene pokrajine Catania. Leži na istočnoj obali Sicilije na obali Jonskog mora, u podnožju 30-ak km udaljenog  vulkana Etna i iznad rijeke Amenano. U 17.vijeku ju je uništila erupcija vulkana, a nakon toga i zemljotres, obnovljen je u baroknom stilu tamnim vulkanskim kamenjem, pa je nazivaju i ‘tamnom kćerkom Etne’. Nakon obilaska povratak u hotel. Noćenje.
6. DAN, 22.04.2024., GIARDINI NAXOS – ETNA – TAORMINA – GIARDINI NAXOS      
Nakon doručka, fakultativni odlazak na Etnu. Obilazak područja vulkana Etna koji je dozvoljen za turističke posjete. Nakon obilaska, spuštanje vozilom u Taorminu. Po dolaku na parking, vožnja kosim liftom do samog središta Taormine ( grad na stjeni iznad mora ). Na kamenoj terasi iznad Jonskog mora na istočnoj obali Sicilije, Taormina nije mogla tražiti ljepše okruženje. Pogled na more i planinu Mt. Etna, često s puferom pare koja se nadvijala iznad tajanstvenog grada. Najvažnija turistička atrakcija u Taormini je drevni amfiteatar i slikovita priča samog grada. Ali pored amfiteatra ima se mnogo toga za vidjeti i raditi, bilo da se čudimo prekrasnim baroknim crkvenim interijerima, kupujući u buticima koji mami brojne prolaznike, putnicima u lukama, šetajući ulicama i vrtovima, penjući se do dvorca ili spuštajući se do plaže. Nakon obilaska povratak u hotel u kasnim popodnevnim satima. Slobodno veče. Noćenje.
7. DAN, 23.04.2024., GIARDINI NAXOS – CATANIA – SARAJEVO     
Rana odjava iz hotela, i transfer na aerodrom u Catania-i. Prijava na let za Sarajevo preko Istanbula. Polijetanje u 09:35h na letu TK1394. Slijetanje u Istanbul u 13:00h te nastavak leta za Sarajevo na letu TK1025 u 18:50h. Slijetanje u Sarajevo u 19:40h. Kraj usluge.

  

 

CIJENA

CIJENA ARANŽMANA 1799 KM

 

DODATNE INFORMACIJE

U cijenu aranžmana uključeno:

 • avio karta na relaciji Sarajevo – Palermo / Catania – Sarajevo ( Turkish Airlines ) sa  uključenim aerodromskim taksama, 23kg predanog  prtljaga + 8 kg ručnog  prtljaga
 • smještaj na bazi 6 noćenja sa doručkom u ½ sobama u hotelima: Athenaeum Palermo 3* ( 3 BB ); Hotel Inn 4* Giardini Naxos ( 3 BB )
 • transfer aerodrom Palermo – hotel u Palermu; hotel u Giardini Naxos – aerodrom Catania
 • svi prijevozi iz programa, autobusom visoke turističke klase
 • lokalni vodiči za Palermo, Monreale, Taorminu, Cataniu
 • pretilac grupe i organizacija putovanja

U cijenu aranžmana nije uključeno:

 • putničko zdravstveno osiguranje za  osobe do 60god – 14,00 KM ; za osobe od 60 do 70god - 28,00 KM; za osobe od 70 do 80 god - 35,00 KM 
 • osiguranje od otkaza putovanja sa pokrićem kompletnog aranžmana 80 KM 
 • doplata za 6 večera u hotelima 220 KM po osobi
 • doplata za jednokrevetnu sobu 350 KM
 • fakultativni izleti sa ulaznicama  
 • individualni troškovi

 

FAKULTATIVNI IZLETI:
U cijenu  izleta  uključeno: prijevoz autobusom visoke turističke klase; licencirani lokalni vodič; pratilac - prevodilac

 • Obilazak  Palermo    50,00  €
 • Monreale     60,00  €
 • Etna  + Taormina    80,00  €
 • Siracuza + Catania     65,00  €                 

Paket 4 izleta (bez ulaznica) 230 €   

 

Ulaznice u objekte:
- Monreale  katedrala    15,00 €   
- Catania Dvorac    13,00 €
- Siracuza     14,00 €

 

Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije 21 dan prije polaska.

Kontaktirajte nas

Molimo vas da u napomeni navedete godište djece.