PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN, (Srijeda , 03.11.2021.)  SARAJEVO – ISTANBUL – MARDIN
Okupljanje na Sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta (cca 06:30h). Prijava na let za Istanbul u 08:30h avio kompanijom Turkish Airlines. Dolazak u Istanbul u 12.30h i presjedanje na let za Mardin u 15.00h. Po dolasku u Mardin u 16.55h, slijedi transfer do hotela i smještaj. Slobodno veče za šetnju i razgledanje grada. Noćenje.
2.DAN, (Četvrtak , 04.11.2021.) MARDIN – MİDYAT – MOR GABRİEL – MARDIN
Nakon ranog doručka polazimo u obilazak grada i okolnih atrakcija. Grad Mardin nalazi se u jugoistočnoj Turskoj. Sagrađen je u arapskom stilu na jednoj strani brda gdje su kuće složene stepenasto, a s njihovih se krovova pruža pogled na nepregledne ravnice nekadašnje Mezopotamije, tj. na doline dviju za civilizaciju značajnih rijeka Eufrata i Tigrisa.
Tragovi prvih naselja u regiji sežu sve do neolitika. Asirci, Perzijanci, Rimljani, Bizantinci, Arapi, Seldžuci, Mongoli, Memluci, te dinastije Karakoyunlu, Artuklu (Artukidi), Akkoyunlu, Safevidi pa potom Osmanlije - svi su ti narodi, države i carstva ostavili svoj trag na Mardinu. Grad je na UNESCO listi svjetske baštine. U njemu stanovništvo čine Arapi, Kurdi, Sirijci i Turci te se govori i više jezika: turiski, arapski i kurdski.
Prolazeći uskim uličicama ovoga grada, pokraj krovova kuća koji služe kao terase i vrtovi, vidjet ćemo brojne minarete, džamije, crkvice i samostane te zanimljive prolaze ispod kuća. Grad je svoj sadašnji izgled najviše poprimio za vrijeme dinastije Artukid, koja je vladala od 12. do 15. stoljeća.
Danas ćemo posjetiti tvrđavu koja dominira gradom, medresu Zindžirije, Ulu džamiju iz 12. vijeka i gradsku tržnicu prepunu nakita, začina, rukotvorina i raznih organskih proizvoda. Prilika za shopping koja se ne propušta! Preporučujemo kupiti srebro najfinije izrade, ručno rađene sapune ili maslinovo ulje. Zatim odlazimo do Midyata grada-muzeja sličnog Mardinu, od kojeg je udaljen cca sat i 30 minuta vožnje. Midyat sa svojim velikim kamenim kućama, kapijama sa lukovima, sirijskim crkvama sa visokim zvonicima nalik na tanke minarete, liči na pravi srednjovjekovni grad. U Midyatu obilazimo stari dio grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu tačku grada. Nakon kraće pauze nastavljamo vožnju prema manastiru Mor Gabriel (manastir Sv. Gabrijela), najstarijem postojećem i jednom od najljepših asirskih pravoslavnih manastira iz 4. stoljeća. Nakon obilaska vraćamo se u Mardin. Noćenje.
3.DAN (Petak, 05.11.2021.) MARDIN – DEYRÜL ZAFARAN – GÖBEKLI TEPE – ŠANLIURFA
Nakon doručka odjavljujemo se iz hotela i odlazimo u obilazak obližnjeg manastira Deyrul Zafaran (Manastir šafrana), jednog od najznačajnijih pravoslavnih manastira u jugoistočnoj Turskoj, koji datira iz 5. stoljeća. Sazidan 493. godine na mjestu gdje se prethodno nalazio hram posvećen asirskom bogu Mjeseca (Sin) ili bogu Sunca (Shamash), a koji su antički Rimljani po osvajanju sjeverne Mezopotamije pretvorili u tvrđavu. Padom Rima, u 5. vijeku postaje manastir. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Göbekli Tepe (turski za “trbušasto brdo”). Otkriće Göbekli Tepea, mjesta koje je UNESCO uvrstio na listu svjetske kulturne baštine, dovelo je u pitanje dosadašnja saznanja o prahistorijskim vremenima. Kada je 1994. godine Nijemac Klaus Schmidt u Turskoj otkrio ovo drevno svetište, barem dvostruko starije od bilo čega sličnog na svijetu, čak 7.000 godina starije od Stonehengea ili 5.500 od prvih gradova u Mezopotamiji, svi su bili u šoku. Kompleksne isklesane obredne stijene sa slikama životinja potječu iz 9000. godine p.n.e., dakle iz vremena prije nego što su ljudi počeli obrađivati zemlju. Nastavak prema Şanliurfi. Prijava u hotel. Noćenje.
4.DAN (Subota, 06.11.2021.) ŠANLIURFA – HARRAN – ŠANLIURFA
Polazak u razgled grada koji svojim ulicama, kućama, bazarima, kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom poslanika“ jer su u njemu prema predajama živjeli božiji poslanici poput Ibrahima (Abraham), Jakuba (Jakov), Ejuba (Job) i Ilijasa. Posjetit ćemo arheološki muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu, a zatim odlazimo do muzeja Halepli Bahce u kojem se nalaze ostaci iz rimskog doba. Za kraj ćemo posjetiti pećinu u kojoj se pretpostavlja da je rođen poslanik Ibrahim a.s. te jezero Balikli Gol, mjesto gdje ga je kralj Nimrud bacio u vatru.
Naš današnji program nastavljamo vožnjom prema Harranu (pod zaštitom UNESCO-a).
Vjeruje se da je drevni grad Harran spomenut u Starom zavjetu. Za Harran su karakteristične kuće koje izgledaju kao košnice, izgrađene u kružnom obliku od nepečene opeke, bez upotrebe drveta, i zasvođenim krovom. Oblik ovih kuća osigurava hladnoću i svježinu, prijeko potrebnu ljudima haranskog podneblja koji su izloženi velikim vrućinama, ali i toplinu tokom hladnih dana. Iako izvana ove kuće izgledaju male, iznutra zapravo se vidi njihova prava veličina i prostranost, a u njima su nekada živjele mnogobrojne porodice. Smatra se da ovakav način gradnje kuća potiče od Bantu naroda. Harran je danas poznatiji po neobičnim kućama u obliku košnica nego kao mjesto gdje je poslanik Ibrahim a.s. (kršć. Abraham) proveo nekoliko godina svoga života. Nekada je bio poznat kao Helenopolis koji su 1260.g. spalili i uništili mongolski osvajači. Među arheološkim nalazima nalaze se najstariji islamski univerzitet i gradske zidine iz 8. vijeka. Nakon obilaska slijedi povratak u Šanliurfu. Dolazak u hotel. Noćenje.
5.DAN (Nedjelja, 07.11.2021.) ŠANLIURFA – NEMRUT – ADIYAMAN
Nakon doručka odjavljujemo se iz hotela i polazimo prema Adiyamanu. Vožnja predjelima pokraj rijeke Eufrat gdje je 1977.g. izgrađena prva hidroelektrana “Ataturk” koja je vrlo važna za razvoj poljoprivrede ove regije s obzirom da osigurava značajne količine vode, ribe i električne energije. Nastavak putovanja prema mjestu Kahta gdje ćemo obići izuzetno očuvani, lučni kameni most rimskog cara Septimija Severa. Most (tur. Cendere Köprüsü) je sagradio rimski general stacioniran u Samsatu (antička Samostata) i posvetio ga tadašnjem rimskom caru Septimiju Severu, carevoj drugoj ženi – carici Juliji Domini (djevojci porijeklom iz Sirije – nedaleko od ovih krajeva), i njihovoj dvojici sinova Karakali i Geti. Nakon obilaska mosta, nastavak vožnje do polazne tačke za uspon na Nemrut. Nemrut ili Nemrud je 2.134 metra visoka planina, ali je najpoznatija je po arheološkim ostacima velikog broja skulptura u blizini njezina vrha za koje se vjeruje kako su ostaci kraljevske grobnice Antioha I Komagenskog iz 1. Vijeka p.n.e. Same statue prikazuju grčko-perzijski panteon božanstava. Na vrhu ćemo dočekati zalazak sunca i prošetati se po nalazištu. Na križanju istočne i zapadne civilizacije, planina Nemrut je zasigurno jedno od najveličanstvenijih lokaliteta. Nakon obilaska Nemruta dolazimo u Adiyaman. Smještaj u hotel. Noćenje.
6.DAN (Ponedjeljak, 08.11.2021.) ADIYAMAN – HALFETI – GAZIANTEP
Nakon doručka odjavljujemo se iz hotela i polazimo prema Gaziantepu. Vozimo se uzduž nepreglednih plantaža pistacija. Sjeveroistočno od Gaziantepa, na rijeci Eufrat nalazi se mjesto Eski Halfeti. Nekada samo Halfeti, nalazilo se na obronku brda, a nakon izgradnje brane Biredžik, mjesto je potopljeno, a 15km dalje, izgrađen je novi grad. Od tada služi i kao scenografija popularnih turskih serija. Plovićemo po predivnom jezeru, a za vrijeme plovidbe vidjećemo brojne polupotopljene kuće, drveće, džamije, kulturne spomenike. Na jednom od vrhova vidjeti ćemo i ostatke Rimske tvrđave (Rum Kale), a dalje i potopljeno selo Savaşan Köyü sa čuvenim i polupotopljenim minaretom Batik džamije. Nedaleko od Halfetija na vapnenačkoj stijeni kraj rijeke Eufrat gnijezdi se endemska vrsta ptice, bliskoistočni ćelavi ražanj – vrsta ibisa koja je pred izumiranjem. Nastavljamo do Zeugma – muzeja mozaika, najveći je to muzej ove vrste u svijetu. Istoimeni antički grad, smješten uz Eufrat, bio je jedan od najznačajnijih gradova Rimskog carstva. Sa arheološkim iskopavanjima na lokalitetu nekadašnje Zeugme počelo se davne 1987. godine, a radovi su završeni 2013. godine. Mozaici otkriveni u iskopinama izloženi su u muzeju od 2011. godine. U antičkom su dobu, između ostalog, korišteni i kao pločnici kojima bi se ukrašavali grbavi gradski putevi i dvorišta domova rimskih velikana. Nastavak putovanja prema Gaziantepu, smještaj u hotel. Noćenje.
7.DAN (Utorak, 09.11.2021.) GAZIANTEP – grad  gastronomije
Ako pitate Turke za Gaziantep, svi će odmah početi pričati o baklavi. Zbog raznovrsne i ukusne kuhinje, UNESCO je 2015. godine Antep (kako ga lokalno stanovništvo kratko naziva) stavio na listu kreativnih gradova svijeta.
Kada je riječ o kulinarstvu turska prijestonica baklava, potpuno je opravdala ovaj status, jer je prema nekoj slobodnoj procjeni u centralnom dijelu grada otprilike svaka peta trgovina “baklavdžinica” (ima ih preko 180) i pravo je čudo kako sve opstaju. Pored baklave, Lahmadžun (ukusna pizza sa začinjenim mesom i začinskim biljem), İçli Köfte (vrsta ćufteta koje se priprema s tijestom od narezane pšenice i mesa, a potom prži) i Salep dondurma (turski “tučeni sladoled koji se razvlači kao žvaka i čija je baza sušeni korijen salepa, lukovice divlje orhideje) tri su poznate delicije ovoga kraja. Gaziantep je jedan od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svijetu. Prefiks Gazi (herojski) dobio je 20-ih godina prošlog vijeka kako bi se obilježila slavna bliska prošlost – odolijevanje pokušaju francuske okupacije ovog grada, nakon završetka Prvog svjetskog rata. Danas je to milionski grad, 6. najveći u Turskoj. Grad se sastoji od dva urbana okruga: Şahinbey i Şehitkamil. U starom dijelu Gaziantepa, na vrhu brda nalazi se tvrđava – Kale koju su podigli Rimljani, a obnovili Vizantijci (car Justinijan, 6. vijek). Unutar zidina postoji mali historijsko-vojni muzej posvećen lokalnom stanovništvu koje je grad branilo od osvajačkih pohoda francuske vojske 1920. godine. Niže tvrđave, niz Kanber Sokak proteže se kvart sa starim zanatima, bakalnicama i djelimično pokrivenim bazarom – “Bakırcılar çarşısı”, koji se sastoji od kompleksa bazara u kojima se ljudi bave raznim zanatima. U blizini se nalazi i jedna od nekadašnjih mnogobrojnih crkvi – Kendirli Kilisesi, francuska crkva čije je podizanje pomogao Napoleon III, 1860. godine. Najpoznatija trgovina baklave u gradu je Imam Cagdaş. Ne propustite probati čuvenu fistik baklavu koja se priprema od čuvenog antepskog pistaća. Slobodno vrijeme za šetnju, razgledanje bazara, kupovinu. Noćenje.
8.DAN (Srijeda, 10.11.2021.) GAZIANTEP – ISTANBUL – SARAJEVO
Nakon doručka slijedi odjava iz hotela i transfer do aerodroma. Let TK 2223 za Istanbul u 15.35h. Po dolasku u Istanbul u   17.25h slijedi presjedanje na let TK 1023 za Sarajevo u 20.00h i dolazak u Sarajevo u 19.50h. Kraj putovanja. (Sve satnice su pisane po lokalnom vremenu).

CIJENA

CIJENA ARANŽMANA 1399 KM

 

DODATNE INFORMACIJE

U cijenu je uključeno:
- Povratna avio karta (ekonomska klasa, 30kg čekiranog prtljaga + 8kg ručnog prtljaga) na relaciji Sarajevo-Istanbul- Mardin; Gaziantep-Istanbul-Sarajevo
- Sve aerodromske takse
- Smještaj u hotelima 4* i 5* prema programu na bazi 7 noćenja sa doručkom (2 noćenja u  Mardinu, 2 noćenja u Šanliurfi, 1 noćenje u Adiyamanu i 2 noćenja u Gaziantepu),
- Obilasci prema programu putovanja (Mardin, Midyat, Šanliurfa, Harran, Nemrut, vožnja brodom u mjestu Halfeti, Gaziantep)
- Ulaznice u objekte od interesa
- Minibus transfer do planine Nemrut
- Svi troškovi parkinga i putarina
- Usluge pratioca grupe/vođe puta i lokalnog profesionalnog vodiča tokom boravka u Turskoj

U cijenu nije uključeno:
- Putno zdravstveno osiguranje (za osobe do 60 godina 15KM, za osobe starije od 60 godina 30KM
- Mogućnost doplate za večeru 140 KM
- Doplata za jednokrevetnu sobu 275 KM

NAPOMENE:
*Putnici na ovom putovanju obavezni su imati biometrijski pasoš sa datumom važenja minimum 5 mjeseci od planiranog dana povratka sa putovanja.
*Za nosioce Bh pasoša na datum pripreme ovog programa potreban je negativni PCR test na COVID-19.
*Za putovanje važe sve preporuke u vezi sa COVID-19. Do datuma polaska na putovanje moguće su promjene uslova putovanja u vezi s COVID-19 o čemu će putnici biti blagovremeno obaviješteni.
*Agencija zadržava pravo promjene termina realizacije fakultativnih izleta.
*Za rezervacija ovog putovanja potrebno je uplatiti 50%, ostatak se plaća najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje.
*Agencija ne odgovara za kašnjenje ili otkazivanje letova, ili gubljenje ličnog prtljaga.
*Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko-zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja pasoša ili ne.
*Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

 

Kontaktirajte nas

Molimo vas da u napomeni navedete godište djece.